środa, 4 stycznia 2012

pierś z indyka z mozzarellą

Składniki:
ok. 100-150g piersi z indyka dla każdej osoby (ważne aby była w jednym, dużym kawałku)
mozzarella
listki bazylii
sól, pieprz, kurkuma, papryka

Przygotowanie: 
Kawałki piersi z indyka natnij wzdłuż tak aby powstała kieszonka. Nasmaruj mięso niewielką ilością papryki, kurkumy i pieprzu (jest to szczególna mieszanka przypraw, ma działanie antyrakowe). To nada mięsu charakterystycznego żółtego koloru. Do kieszonek włóż po małym kawałku mozzarelli i po paru listkach bazylii. Nadzienia nie może być zbyt dużo, w innym przypadku wycieknie. Osól mięso do smaku. Smaż na małej ilości tłuszczu do momentu, gdy mięso po przekrojeniu nie będzie różowe, a mozzarella rozpuści się. Wykładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące. Dobrze komponuje się z pomidorami.
 
Do tego przepisu można użyć również innych serów (np. koziego) oraz innego zestawu przypraw.
Inspiracja: Susanna Tee "Smaki świata GRECJA"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz