środa, 4 stycznia 2012

jajka w koszulkach

Składniki:
2 jajka
dwa woreczki foliowe
duży garnek z mocno gotującą się wodą
sól

Przepis:
Bardzo świeże jajka (inne należy wykorzystać w innym przepisie) ostrożnie wbij do woreczków foliowych. Posyp solą, ew. inną przyprawą. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj jajka w woreczkach w miejsce, w którym jest najwięcej bąbelków - tam woda najbardziej się gotuje. Wyciągaj je chwytając za zakończenia woreczków lub używając łyżki cedzakowej. Są gotowe gdy białko jest już ścięte natomiast żółtko zupełnie płynne. Czas gotowania zależy od wielkości jajka, jednak najczęściej nie przekracza 3 min.

Jajka możesz podać na grzankach ze smażoną szynką parmeńską i sosem holenderskim (jajka po bernardyńsku lub ze szpinakiem.

Inspiracja: Le Cordon Bleu "śniadania", Adam w sieci, patenty i triki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz